Transport master plan za Srbiju

Bez autora
Jun 24 2010

Transport master plan za Srbiju predviđa ulaganje od 22,18 milijardi evra u saobraćajnu infrastrukturu u narednih 17 godina. U tom dokumentu, koji je prošle nedelje usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu, identifikovani su svi prioritetni projekti iz oblasti transportne infrastrukture u putnom, železničkom, vazdušnom i vodenom saobraćaju.Cilj tog dokumenta je da doprinese kvalitetnijim i bezbednijim transportnim mrežama, koje će privući nove investicije u Srbiju, poboljšati kvalitet života, unaprediti trgovinu i doprineti poboljšanju odnosa sa zemljama u okruženju.

Transport master plan za SrbijuTransport master plan za Srbiju predviđa ulaganje od 22,18 milijardi evra u saobraćajnu infrastrukturu u narednih 17 godina.

U tom dokumentu, koji je prošle nedelje usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu, identifikovani su svi prioritetni projekti iz oblasti transportne infrastrukture u putnom, železničkom, vazdušnom i vodenom saobraćaju.

Cilj tog dokumenta je da doprinese kvalitetnijim i bezbednijim transportnim mrežama, koje će privući nove investicije u Srbiju, poboljšati kvalitet života, unaprediti trgovinu i doprineti poboljšanju odnosa sa zemljama u okruženju.

Kako je danas saopšteno, prema Master planu, koji predviđa realizaciju 33 projekta, prioritet u razvoju drumskog i železničkog saobraćaja imaju autoput i pruga na Koridoru 10, a u vodenom saobraćaju reka Dunav ili evropski Koridor 7.

Sredstva za realizaciju ovog plana trebalo bi da budu obezbeđena iz republičkog budžeta i kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i drugih finansijskih institucija.

Prema planu, u izgradnju i razvoj mreže puteve investiraće se 13,7 milijardi evra, u železnicu 7,5 milijardi evra, za unutrašnje plovne puteve planirana je investicija od 475 miliona evra, 376 miliona evra za vazdušni saobraćaj i 136 miliona evra za kombinovani transport.

Srbija je izradom Master plana dobila jasan okvirni plan i listu prioriteta za investicije u infrastrukturu u naredne dve decenije, pri čemu su ulaganja u infrastrukturu ključna za privlačenje stranih investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik